Filmz-afstemning

Stemmer i alt:

Secret Life of Walter Mitty, The

Originaltitel: Secret Life of Walter Mitty, The
Instruktion: Ben Stiller
Medvirkende: Ben Stiller, Kristen Wiig, Patton Oswalt, Shirley MacLaine, Adam Scott, Kathryn Hahn, Sean Penn
Produktionsår: 2013
Længde: 115 min.
Land: USA
Sprog: Engelsk
Genre:
Komedie, Drama
Links: Officiel hjemmeside, IMDb
Censur: 7 år
I biografen: 25/12-2013
På DVD: 01/05-2014
På Blu-ray: 01/05-2014
Bio-distributør: 20th Century Fox
DVD-distributør: Fox-Paramount

Dato: 21. May 2014   Af: Johan Albrechtsen (The Insider) - Skriv din mening i forummet

Smuk som en drøm

"The Secret Life of Walter Mitty" er baseret på James Thurbers novelle af samme navn fra 1939, der allerede er blevet filmatiseret før i 1947 ("Alle tiders helt" lød den fjollede danske titel), men i virkeligheden fortæller Ben Stillers seneste opus en historie, der er blevet fortalt og genfortalt talløse gange – den fortærskede fortælling om en ensom, stille stodder, der har levet hele sit liv efter bogen og aldrig har taget nogen chancer, men som så pludseligt får en overvældende trang til at slippe sin indre vovehals fri og få en ordentlig én på opleveren.


Foto: Fox-Paramount


Man skulle med andre ord tro, man havde set "The Secret Life of Walter Mitty", før man har set den. Men som et mindst lige så fortærsket mundheld siger: Selvom vi godt kender destinationen, så er det rejsen dertil, der tæller, og hvilken rejse! En visuelt overdådig odyssé, der tager os hele vejen fra USA's stilfulde skyskrabere over Grønlands bodegaer til Himalayas svimlende bjergtoppe – alt sammen fanget i skiftevis majestætiske panoramabilleder og dejligt dvælende nærbilleder, der alle er lige til at hænge op på væggen. Hvem i alverden havde forestillet sig, at sikkerhedsvagten i "Nat på museet" havde en så billedskøn film i sig?

Imellem rejsemålene går Stiller også ombord på en kæmpe fiskekutter, springer ud af en helikopter, leger backpacker med stærkt spirituelle asiater og tæsker en haj med næverne. Jøsses! Med så mange steder og oplevelser på dagsordenen er det oplagt at formode (og frygte), at "The Secret Life of Walter Mitty" er en overfladisk stiløvelse, der har så travlt med at nå fra A til B til Z, at både plottet og personerne bliver alvorligt forsømt. Men Walter Mitty, Ben Stillers introverte hverdagshelt, overskygges aldrig af de spektakulære kunststykker, der i øvrigt alle er med til at drive historien fremad og gøre os klogere på Mittys voksende vovemod.


Foto: Fox-Paramount


Og så gør det heller ikke noget, at sekvenserne oftest får nerverne eller lattermusklerne til at sitre. En konfrontation med en temperamentsfuld vulkan og en skateboard-tur ned ad en stejl, islandsk bakke tvinger virkelig pulsen i vejret, mens et kort besøg på en grønlandsk bar er en af filmens mange humoristiske højdepunkter, hvor den klokkeklare kontrast mellem den pæne, amerikanske turist og de fordrukne, indfødte stamkunder simpelthen er så ejendommelig, at man ikke kan undgå at le. Højlydt.

Filmen høster dog sine største grin under Mittys mange skrupskøre dagdrømme – dem, som "det hemmelige liv" i titlen refererer til. Her forestiller Mitty sig, at han smadrer sin nye, koldblodige chef i et storslået slagsmål på downtown Manhattan... At han i virkeligheden er en fotogen bjergbestiger med dundrende sexappeal... At han er sådan et heroisk stykke mandfolk, som hans søde kollega på Life magazine, Cheryl (Kristen Wiig, der slår store gnister med Stiller), kunne finde på at date. Men da Witty forlægger et vigtigt negativ, beslutter han sig for endelig at udleve drømmene og tage på sit livs rejse for at finde den flyvske fotograf bag det forsvundne billede. En fotograf spillet af en vidunderligt og usædvanligt tilbagelænet Sean Penn.


Foto: Fox-Paramount


Drømmesekvenserne er enormt opfindsomme og muntre intermezzoer, der harmonerer forbavsende godt med resten af filmens ellers overvejende seriøse scener. Og gudskelov underminerer Stiller aldrig Mittys spirende selverkendelse og selvtillid ved at så tvivl om, hvorvidt der egentlig er tale om én lang drøm eller den skinbarlige sandhed. Dette er måske nok en film om en rejse på tværs af flere kontinenter, men det er først og fremmest en fortælling om én mands rejse på indersiden, kickstartet af kærligheden – en emotionel ekspedition, som vi hægter os fast i takket være Stillers følelsesmæssigt spillevende præstation, der aldrig klinger falsk.

Filmen er indimellem lidt corny – mantraet om at huske at leve livet gentages lige lovlig ofte – men romantikere, dagdrømmere og barnlige sjæle vil formentlig falde pladask for "The Secret Life of Walter Mitty" med dens ufortrødent optimistiske syn på menneskets kreativitet og viljestyrke. Jeg faldt i hvert fald for filmen, der i øvrigt er gennemsyret af et vidunderligt score med guitarspil af svenske José González (ham fra Sony-reklamen med hoppeboldene).


Filmen: 5/6

Foto: Fox-Paramount


Video

Præsenteret i 1080p/AVC 2.40:1. Det havde praktisk talt været en skændsel, hvis en film så smuk som "The Secret Life of Walter Mitty" ikke lignede en million på Blu-ray. Men det gør den gudskelov. Hvis ikke en milliard. Detaljerigdommen er enorm fra start til slut, hvert eneste skud står knivskarpt, og man kan hverken sætte en finger på kontrasten, sortniveauet eller farvegengivelsen. Samtidig har HD-billedsiden et lækkert, celluloidagtigt look (og grynniveauet er altid helt tilpas), og hverken edge-enhancement, banding eller snavs forekommer. Et transfer i særklasse.


Video: 6/6

Audio

Det engelske DTS-HD Master Audio 7.1-lydspor er lige så fænomenalt som transferet. Samtlige ord, lydeffekter og musikalske toner kommer igennem med en exceptionel klarhed. Selv under de mere stilfærdige sekvenser diskes der op med tonsvis af effektive, subtile lydeffekter, der gør det lettere at leve sig ind i filmens univers og figurer. Når subwooferen kaldes i aktion, rumler den med manér – bare tjek vulkanudbruddet godt en time inde i filmen. Det vrimler også med eksemplariske panoreringer, og særligt under drømmesekvenserne (særligt slåskampen i kapitel 9) vågner kanalnetværket for alvor op til dåd. Et mægtigt mix.


Audio: 6/6

Foto: Fox-Paramount


Ekstramateriale

Her er en relativt stor stak slettede/forlængede/alternative scener, som tilsammen varer knap 16 minutter. Ingen af disse sekvenser havde gjort filmen stærkere, hvis de var blevet inkluderet i biografudgaven, men også her er billederne vanvittigt flotte, og alene derfor er scenerne bestemt værd at se. I alt ti korte featuretter medfølger (samlet varighed: ca. 39 min.) som ser nærmere på alt fra filmens novelle-forlæg og stilfulde introsekvens til musikken, effekterne og indspilningen af "hajscenen" uden for Islands kyst. En mere helstøbt og dybdeborende dokumentar havde været velkommen, men der spildes i det mindste ikke megen tid på verbalt rygklapperi, og featuretterne er både informative og underholdende.

Her er også et lille billedgalleri, der består af en række smukke fotografier, som filmmagerne brugte som inspiration til filmens visuelle stil, samt musikvideoen til José González' "Stay Alive" (4 min.). Ekstramaterialet præsenteres i 1080p.


Ekstramateriale: 3/6

Foto: Fox-ParamountSamlet oversigt: Secret Life of Walter Mitty, The

Filmen5
Video6
Audio6
Ekstramateriale3

Ben Stillers "The Secret Life of Walter Mitty" er en sød, smuk og charmerende cadeau til menneskets sisu og opfindsomhed. Mange vil formentlig mene, at det romantiske komediedrama er for sentimentalt, men personligt nød jeg Stillers joviale jordomrejse i fulde drag. Både filmens majestætiske billeder og lamslående lydside tager kegler i HD, og ekstramaterialet er udmærket. Alt i alt må man altså konstatere, at der her er tale om en (dag)drøm af en Blu-ray-udgivelse!

Se også: Filmz TV til gallapremiere på "The Secret Life of Walter Mitty"Din vurdering:

Samlet brugervurdering:

Gennemsnit: 3.91 (11 stemmer)