Filmz-afstemning

Stemmer i alt:

You & Me Forever

Originaltitel: You & Me Forever
Instruktion: Kaspar Munk
Medvirkende: Julie Sandra Brochorst Andersen, Frederikke Dahl Hansen, Allan Hyde, Cyron Bjørn Melville
Produktionsår: 2012
Længde: 85 min.
Land: Danmark
Sprog: Dansk
Genre:
Drama
Links: IMDb
Censur: 11 år
I biografen: 13/09-2012
På DVD: 15/01-2013
Bio-distributør: SF Film
DVD-distributør: SF Film

Dato: 15. February 2013   Af: Johan Albrechtsen (The Insider) - Skriv din mening i forummet

Eviggyldig ungdomsfilm

"You & Me Forever" er en af de få ungdomsfilm, der faktisk føles som et autentisk portræt af virkelighedens ungdom og ikke som en Hollywood-producers vrangforestilling. Vi er blevet vant til overpolerede teenagedramaer, hvor de fleste drenge og piger er supertjekkede og fotogene, hvor alle altid har en munter bemærkning i ærmet, og hvor turtelduernes kærlighedseventyr kulminerer i et lidenskabeligt snav skudt i slowmotion og understøttet af elendige, nymodens popsange. "You & Me Forever" er nærmest den diametrale modsætning til dén fortærskede genreskabelon. I Kaspar Munks sobre, danske opus udveksler personerne ofte blot blikke, der er flere pinlige tavsheder, og adskillige samtaler løber pludseligt ud i sandet eller har intet konkret omdrejningspunkt...


Foto: SF Film


Det lyder måske dræbende kedeligt, men tværtimod er filmens mådeholdenhed både forfriskende og forførende. Man føler vitterligt, at man overværer ægte mennesker i ægte situationer, og derfor gør både de unges frem- og modgang langt større indtryk end i de fleste af filmens artsfæller. Samtidig er det ofte uhyre svært at greje, hvad der kommer til at ske – og det er naturligvis kun positivt. Når der forekommer kærlighedskvaler i Hollywoods ungdomsfilm, kan man altid trøste sig selv med, at det hele nok skal ende godt, mens man her i stedet får en voksende frygt for, at de brudte venskaber ikke kan heles, at de hårde ord ikke kan tilgives, og at grænseovergangen mellem ungdommen og voksenalderen for evigt vil være tapetseret med traumer.

Filmens autenticitet er ikke blot Munks fortjeneste, men også skuespillernes, som blev opfordret til at improvisere på livet løs under optagelserne. De unge stjerner-in-spe bidrog med både replikker og ideer, og hvor den form for kreative frihed snildt kan resultere i en kaotisk narrativ, styrker den her kun filmens troværdighed. Man føler aldrig, at skuespillerne opremser en manuskriptforfatters konstruerede sætninger, men at de derimod taler, sådan som unge nu engang taler. Og ligesom i virkelighedens verden har de ikke altid et vittigt svar liggende lige på tungen, og indimellem taber de søreme også mælet.


Foto: SF Film


Og apropos skuespillerne, så leverer de alle en superb indsats. Filmz var selv med til at belønne to af pigerne, Julie Brochorst Andersen og Emilie Claudius Kruse, med fuldt fortjente Årets Ole-priser tidligere i år. Andersen var superb i Munks "Hold om mig" – en overset perle, der lammetævede følelsesregistret. Andersen har ligeledes en noget lavmælt hovedrolle her i "You & Me Forever", Laura, og igen er hun superb til på yderst subtil vis at hentyde til alle de følelser, der tørner sammen under overfladen – lige fra den berusende kærlighed til den pinefulde længsel. En både dragende og nuanceret toppræstation.

Den ligeledes Ole-belønnede Emilie Kruse er også fantastisk - en af filmens allerbedste scener er en kort konfrontation mellem Kruses karakter, Christine, og hendes mor (Petrine Agger), der forgæves forsøger at trøste sin datter, da Laura har vraget Christine til fordel for en anden, nyopdukket pige: Maria. Kruse gør Christines smerte så intens og håndgribelig, at man får lyst til at springe ind i scenen og fjerne den uforstående mor, som fejlagtigt tror, at et knust hjerte kan lappes med tør voksensnak og kold logik. Og Frederikke Dahl Hansen – som slog igennem med manér i ungdomsfilmen "Frit Fald" i 2011 – er superb som den gådefulde Maria, der snildt kunne have endt som en endimensional skurk, men som viser sig at have god grund til at være, som hun er.


Foto: SF Film


De talentfulde teenagetøser gør det altså fremragende foran kameraet, men filmens eneste reelle svaghed er dens skildring af de mandlige figurer. Allan Hyde og Cyron Melvilles unge charmører er temmelig uinteressante, og mens Benjamin Wandschneider faktisk formår at gøre positivt indtryk med ganske få minutters spilletid og replikker til rådighed, så forbliver hans vagabondagtige rolle, der på mirakuløs vis overlever som eneboer i en efterladt bygning uden vand og elektricitet, et af de få elementer i en virkelighedsnær film, der fremstår for filmisk og utroværdigt. Men helhedsindtrykket bliver på ingen måde skamferet af filmens fåtallige brister, og den stærke historie er tilmed indsvøbt i en smuk æstetik, der bugner af lækre billeder og stemningsmættet musik.


Filmen: 5/6

Video

Præsenteret i 2.35:1 anamorphic widescreen-format. "You & Me Forever" er en visuelt vidunderlig film, der fornemt leger med farver og lys, så det er en stor skam, at filmen ikke udkommer på Blu-ray. Men filmen ser nu også rigtig godt ud på dvd. I nogle af de dunkleste scener daler detaljerigdommen en anelse, og nogle af de mørkeste nuancer smelter en smule sammen, men generelt er både farvegengivelsen og kontrasten tiptop (hudfarverne er eksempelvis altid 100% naturtro), og billedet er knivskarpt næsten hele vejen igennem. Mild banding forekommer ekstremt sjældent, men aldrig i et distraherende omfang, og jeg bemærkede ingen støj eller glorier.


Video: 5/6

Foto: SF Film


Audio

Udgivelsens omslag hævder fejlagtigt, at dvd'en udelukkende indeholder et Dolby Digital 2.0-mix, men gudskelov er her både et DD 5.1-lydspor og et DTS 5.1-mix, og de er begge fremragende (som forventet har DTS-sporet en lidt mere solid bund). Det er dog ærgerligt, at der forekommer et højt, tydeligt klik i lyden i den højre baghøjtaler, lige før den første scene begynder for alvor, men derefter imponerer lydsiden immervæk.

Pigerne drager til en rockkoncert, og subwooferens dybe rumlen og det højaktive kanalnetværk skaber fornemmelsen af, at man befinder sig i hallen sammen med de hujende tilhørere. De andre festscener imponerer ligeledes, men de mere stilfærdige sekvenser lyder også fremragende – små, subtile lyde som fjern fuglekvidder, græsslåmaskiner og forbikørende biler gør det kun lettere at leve sig ind i filmens univers, og når den stemningsfulde musik folder sig ud i samtlige højtalere, især under filmens mere dvælende, drømmeagtige scener, er effekten nærmest hypnotisk. Hver eneste replik kommer i øvrigt klokkeklart igennem.


Audio: 5/6

Foto: SF Film


Ekstramateriale

"Forsvunden" er en udmærket Super 16-kortfilm af "You & Me Forever"-instruktøren Kaspar Munk, som behandler mange af de samme emner som Munks spillefilm. "You & Me Forever"-fans vil sikkert sætte pris på de i alt ni slettede scener, som skiven indeholder. Jeg ville faktisk have ønsket, at man havde beholdt flere af de saksede scener med Wandschneider, for de udbygger hans karakter og gør ham mere troværdig – især scenen mellem ham og hans mor. Derudover er her traileren til filmen samt en række ganske interessante interviews (samlet varighed: ca. 21 min.) med skuespillerne Allan Hyde, Cyron Melville, Benjamin Wandschneider, Julie Brochorst Andersen og Emilie Claudius Kruse, der interviewes af Munk.


Ekstramateriale: 4/6


Samlet oversigt: You & Me Forever

Filmen5
Video5
Audio5
Ekstramateriale4

Kaspar Munks "You & Me Forever" er et gribende, realistisk og ekstremt velspillet portræt af pubertetens berusende højdepunkter og knusende nederlag. Det danske ungdomsdrama ser godt ud på dvd, den lyder lige så godt, og udgivelsens ekstramateriale er interessant. Hvis man nød filmen i biffen eller bare har den mindste forkærlighed for genren, er dvd'en simpelthen et must.Din vurdering:

Samlet brugervurdering:

Der skal minimum være 5 brugerstemmer før resultatet bliver vist.