Stamcelleforskning er et område med stor opmærksomhed, ikke blot fra medicinalvirksomheder, men også fra især religiøse grupper. Sidstnævnte mener forskningen er på tynd is, når cellerne stammer fra fostre.
Netop stamceller fra fostre er blevet godkendt til et testforsøg på mennesker i USA, til bekæmpelse af en arvelig øjensygdom, der over tid nedsætter patienternes syn, for til sidst helt at efterlade dem blinde.
Det er firmaet Advanced Cell Technology (ACT), der har fået godkendelsen, og derved kan starte forsøget, der omfatter 12 personer.
Forsøg på rotter og mus har resulteret i gode resultater, hvor det er lykkedes helt at bremse udviklingen af sygdommen. Kan de samme resultater opnås på mennesker, vil det være en stor succes.
Stamcellerne vil blive sprøjtet direkte ind i patienternes nethinde, hvor forskerne forventer at kunne se resultater allerede efter seks uger.
Tilladelsen til at gennemføre forsøg med stamceller fra fostre, er blot den anden de amerikanske myndigheder har udstedt. ACT håber modstanden mod deres behandling vil være minimal, idet de blot isolerer en enkelt stamcelle fra det 3-4 dage gamle foster, der derefter opdyrkes. På den måde ødelægges fostret ikke, som det ellers sker, hvilket er den primære årsag til modstanden mod stamceller fra fostre.