Dommeren i retssagen mellem Oracle og Google har nu taget stilling til, om en API kan beskyttes af ophavsret, og svaret er nej. Den dom er et stort tab for Oracle, da det tidligere er blevet slået fast, at Google heller ikke har brudt firmaets patenter.
Dommen betyder, at det kun selve koden, og altså ikke hvordan den bruges, som kan beskyttes. API’er repræsenterer sådanne brugsinstruktioner, og kan derfor heller ikke beskyttes.
Dommer William Alsup skrev:
So long as the specific code used to implement a method is different, anyone is free under the Copyright Act to write his or her own code to carry out exactly the same function or specification of any methods used in the Java API.
3 % af koden mellem Androids og Javas API’er er identisk, herunder navne på enkelte classes, metoder og pakker. Dommer Alsup bemærker dog, at det er et krav i Java for eksempel at starte med at skrive “package java.lang”, hvorfor duplikering ikke kan undgås.
Alsup sammenligner API’erne med et bibliotek, hvor hver pakke er en bogreol, hver class er en bog på denne reol, og hver metode er et kapitel i en sådan bog. Han mener, at Androids og Javas biblioteker er organiseret nogenlunde på samme måde, men at alle Androids kapitler er skrevet om i forhold til Javas. At for eksempel header-filer er identiske er et krav, for at de kan bruges til en given funktion.
Oracle har allerede sagt, at de vil anke dommen.